Favoriete boeken van 2018

2018 was een goed leesjaar en dat is echt geen overdrijving, integendeel, momenteel staat de teller op 106 gelezen boeken. Een absoluut record! Al die lange treinritten zijn niet zoals menig toekomstig werkgever lijkt  te denken ‘een blok aan het been’, nee, ze zijn ideale ongestoorde momentjes met mijn boek. Maar laat ik niet afdwalen van het eigenlijke doel van deze post: mijn favoriete boeken van 2018. Lijstjes zijn er deze dagen overal en van alles terug te vinden, maar vandaag lijst ik met heel veel plezier mijn favoriete boeken van 2018 op. Zo kan jij nog voor het nieuwe jaar begint naar de boekhandel of bibliotheek rennen en een van deze literaire parels op je stapel gooien om het nieuwe jaar goed mee te beginnen. Laten we beginnen!*

Autumn – Ali Smith

Ali Smith stelt nooit teleur! Volgend jaar kan ik gelukkig aan het derde deel, Spring, van haar kwartet beginnen. Dat is nog eventjes wachten, maar dat geeft niet want ik kan nog altijd Autumn (of Herfst in het Nederlands) opnieuw lezen. Autumn beschrijft de relatie tussen een jong meisje en haar oudere buurman, maar tegelijkertijd gaat het ook over alles: van Brexit tot een haast onbekende kunstenares. Smiths boeken zijn altijd actueel en erg van hun tijd (verwijzingen naar heel specifieke voorvallen, muziek en films zijn alom aanwezig) en dat is in Autumn niet anders.

Tijdens het Passa Porta Festival is er de kans om Smith in levende lijve te ontmoeten. Gaat er nog iemand?

Zo scherp je kon er ook niet geweest zijn – Siel Verhanneman

Ik volgde Siel Verhanneman al een tijdje via Instagram en het was op dit medium dat ze mij voor het eerst wist te raken met haar gedichten over verdriet en rouw. Dit jaar kwam haar tweede dichtbundel Zo scherp je kon er ook niet geweest zijn uit. Poëzie om gehuld in een dekentje te lezen en, met een kop thee in de hand, de tranen gewoon te laten stromen.

Vrouw aan de piano – Veerle Janssens

Na jarenlange discussies over het gebrek aan aandacht voor vrouwelijke componisten kwam er dit jaar een boek uit om deze vrouwen eindelijk onder de dikke laag stof uit te halen. Dankjewel, Veerle!

33135358_2184994694851746_5287519931569537024_n

Meer lezen? Klik hier.

Het jachtgeweer – Yasushi Inoue

Prachtig boek! Er gaat geen maand voorbij of ik probeer wel iemand te overtuigen om het toch maar eens te lezen.

33714514_2195388000479082_6846902778699186176_n

Meer lezen? Klik hier.

Lampje – Annet Schaap

Iedere keer als ik aan Lampje denk, word ik weer helemaal warm: wat een prachtig fantasierijk kinderboek. Wie het nog niet gelezen heeft, moet het maar snel op zijn lijstje voor 2019 zetten.

45302160_714416425586570_6086445597370351616_n

Meer lezen? Klik hier.

Nevermoor – Jessica Townsend

Het was de bedoeling om Nevermoor tijdens de feestdagen te lezen, maar ik begon te lezen op een vrijdagavond en zondagochtend was het boek opeens al uit. Oeps! In Nevermoor volg je de avonturen van Morgan, een vervloekt kind, naar en in Nevermoor. Een boek dat een en al gezelligheid en warmte uitstraalt. Het doet een beetje aan Harry Potter denken (een beetje!), maar ik vind het toch altijd best om een boek niet al te veel met een ander boek te vergelijken… en al zeker niet met Harry Potter, dat is vragen om problemen. Het tweede boek uit deze reeks is ook al uit (nog niet gelezen, ik wacht op de paperback) en ik kijk nu al uit naar de overige (7?) boeken.

* Alle boeken worden in een willekeurige volgorde vermeld.

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. José Muylaert schreef:

    Op zich ben ik best nieuwsgierig naar ‘Herfst’, heb ook nog nooit iets van de schrijfster gelezen. Maar is het ook goed leesbaar als je niet van ( hedendaagse ) film en muziek houdt, of zitten er zoveel verwijzingen in, dat je dan echt dingen mist ?

    1. Je kan het zeker ook lezen als je niet veel van hedendaagse film weet. In Herfst ligt de nadruk ook eerder op de politieke situatie van het moment en daar zijn we allemaal wel van op de hoogte 🙂

Geef een reactie