De jacht op een onmogelijke liefde

marcelBananafish is een kleine, maar fijne Nederlandse uitgeverij die sinds 2016 garant staat voor het uitgeven van vreemd genoeg onvertaalde literatuur. De kleurrijke en bijzonder vormgegeven boeken zijn stuk voor stuk verhalen uit de wereldliteratuur die nog nooit het licht zagen in Nederlandstalig gebied. Zo ook Het jachtgeweer van Yasushi Inoue.

Dit kleine meesterwerk betekende de doorbraak voor de 42-jarige auteur in eigen land, Japan. Er bestaat na het lezen van dit boek geen twijfel over dat ‘de grootste Japanse schrijver waarvan je nog nooit hebt gehoord’ ook in Nederland en België een enorme populariteit zal kennen.

Lieve, lieve oom Josuke,

Het is alweer drie weken geleden dat Moeder is overleden.

Nadat de verteller een gedicht publiceert in een tijdschrift over de jacht, wordt hij benaderd door Josuke. Deze herkent zichzelf in het gedicht en wil de dichter drie brieven laten lezen om zichzelf te verklaren. Josuke geeft geen verdere uitleg, maar weet de nieuwsgierigheid van de verteller (en van de lezer) meteen te prikkelen. Wat zich vervolgens ontvouwt, is de tragische historie van drie vrouwen. Het verhaal zit ingenieus in elkaar en met elke brief wordt een nieuwe dimensie aan het verhaal toegevoegd. Hoewel de roman maar 63 pagina’s telt, zit er een verhaal van jaren achter de felblauwe cover verscholen.

Niet alle korte boeken lezen vlot, maar deze leest als een trein. In amper twee uurtjes ontdekte ik waarom de liefde zo onmogelijk bleek. Initieel werd ik nochtans niet meteen tot het boek aangetrokken, de cover met zijn felle kleuren schrikt een beetje af. Toch kan ik nu niet anders dan toegeven dat het boek ontzettend mooi is vormgegeven. Meestal stoor ik mij aan voetnoten in boeken, maar het was subtiel gedaan en ik vond de verklarende woordenlijst achteraan een echte meerwaarde. Het verhaal had misschien nog wat uitgebreider verteld kunnen worden, maar het is tegelijk ook net die korte maar krachtige stijl die zo ongelofelijk goed werkt. Het kleine boek doet verlangen naar meer.

Gelukkig is het vandaag de releasedatum van een tweede novelle van Inoue, Storm Sumo, ook uitgegeven bij Bananafish. Naar de boekenwinkel!

Het jachtgeweer | Yasushi Inoue| Vertaald door Jacques Westerhoven |Bananafish | ****/*****

– Recensie-exemplaar –

 

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie