De leesstapel van november

Hoe beter opnieuw beginnen dan kort te overlopen wat er op de leesstapel ligt, toch?

De boeken

Een leven vol kleur
Cara Manes & Fatinha Ramos – Vertaler Ed Franck – Davidsfonds

In dit boek illustreert Fatinha Ramos een magische roadtrip die kunstenares Sonia Delaunay maakt samen met haar zesjarige zoontje Charles. Samen glijden ze door een landschap dat bestaat uit kleuren en vormen die zijn ontleend aan Sonia’s vroege abstracte composities. Onderweg maken ze pitstops op locaties die enkele van Sonia’s belangrijkste schilderijen uit deze periode inspireerden.   Met levendige reproducties van Sonia Delaunays kleurrijke kunstwerken uit de collecties van The Museum of Modern Art in New York en het Centre Pompidou in Parijs, brengt dit boek haar meest fundamentele ideeën over kunst en het leven onder de aandacht van jonge lezers.

De lichtjaren
Jens Meijen – De Bezige Bij

Midden in een broeierige hittegolf ontvangen twee jonge dertigers met de post een heremietkreeft. Kort daarna kondigt een vriendin aan dat ze in verwachting is, wat bij het koppel oud verdriet naar boven haalt. Hun wereld is misschien wel onze nabije toekomst: de postbezorging is overgenomen door Amazon, drones bewaken de openbare orde, rijken migreren naar het koelere noorden. Met hun jeugdvrienden filosoferen ze over hoe alles anders had kunnen zijn, over tijdreizen, over het koloniseren van andere planeten, over het leven dat hun beloofd is en het leven dat ze gekregen hebben. Gaandeweg lijken tijd en ruimte in de hitte te versmelten: herinneringen vloeien door elkaar, oude Europese mythes verweven zich met het heden, geesten komen tot leven. Het lijkt wel alsof de hele geschiedenis van de mensheid zich verzet tegen het uitsterven. Jens Meijen vraagt zich in zijn debuutroman af hoe we een zinvol leven kunnen opbouwen, of het wel rechtvaardig is om in dit klimaat nog een kind op de wereld te zetten, en welke verantwoordelijkheid we dragen voor andere levensvormen op onze aarde.

Een hartstochtelijke zoektocht naar betekenis.

De Bourgondiërs
Bart Van Loo – De Bezige Bij

De Bourgondiërs vertelt de geschiedenis van de vroege Nederlandse eenwording. Het is een wonderlijk relaas van ontbolsterende steden, ontwakend individualisme en uitstervende ridderidealen. Van schizofrene koningen, doortastende hertogen en geniale kunstenaars.

Terwijl de Bourgondische hertogen met veldslagen, huwelijken en hervormingen de versnipperde Lage Landen tot één geheel smeedden, ontstonden onder hun impuls de onvergetelijke werken van Klaas Sluter, Jan van Eyck en Rogier van der Weyden.

Geef een reactie