De absurde verhalen van Leonora Carrington

on

Dankzij Schwob ontdek ik vaak nieuwe schrijvers of, zoals in dit geval, kom ik soms een gekende naam tegen en ontdek ik een nieuw facet van de kunstenaar in kwestie. Wie de naam Leonora Carrington hoort, denkt waarschijnlijk eerst aan haar surrealistische kunstwerken. Nochtans heeft Carrington gedurende haar leven altijd verhalen geschreven. De absurde wezens en personages die haar schilderijen bevolken vinden hun gelijke ook op papier, daar is deze verhalenbundel het ultieme bewijs van.

leonora

In Alle verhalen worden haar kortverhalen, naar aanleiding van haar honderdste verjaardag, voor de eerste keer gebundeld. Het zijn een reeks bizarre verhalen waarbij Carrington je meeneemt in haar fantasiewereld en tegelijk de lezer sporadisch een inkijk geeft in haar leven. Weet je niets van haar leven af? Het voorwoord van Arjan Peters werkt bijzonder verhelderend en het is zeker de moeite waard om hier vooraf even de tijd voor te maken.

Met een vlotte schrijfstijl trekt Leonora je haar fantasiewereld binnen, maar soms loop je er onvermijdelijk ook in verloren. Gedaanteverwisselingen, ontspoorde verhalen, kortom surrealisme op papier. Mijn favoriet blijft het eerste verhaal, De debutante, waarin een hyena besluit zich te ‘vermommen’ als mens om zo een bal bij te wonen.

Dankzij Uitgeverij Orlando kan jij nu ook een exemplaar van deze verhalenbundel winnen! Bezoek even mijn Instagram-pagina:

  • Volg actafabulaest_
  • Like de foto
  • Laat in de commentaren weten dat je deelneemt aan deze winactie

Succes!

Alle verhalen | Leonora Carrington | Vertaald door Nelleke van Maarten & Lisette Graswinckel | Uitgeverij Orlando | Recensie-exemplaar | ***/*****

 

 

Geef een reactie