Simon vs Leah

on

Leah on the Offbeat is de meest recente YA-roman van Becky Albertalli. Deze Amerikaanse auteur wist al menig hart te veroveren met boeken als Simon vs. the Homo Sapiens Agenda en The Upside of Unrequited. Haar nieuwste roman speelt zich net als Simon vs. af in het zogeheten Simonverse. Ditmaal staat echter niet Simon, maar wel zijn beste vriendin Leah centraal. De vriendengroep begint aan het laatste jaar van de middelbare school en vooral Leah heeft het moeilijk met haar plaats in de wereld te vinden. Net zoals in Simon vs. worden er in deze vlot geschreven en humoristische roman verschillende ernstige thema’s aan de kaak gesteld.

Hebban leesclub

Dankzij het online leesplatform Hebban.nl krijg je als lezer regelmatig de kans om net verschenen boeken (gratis) te lezen via een deelname aan een online leesclub. Op die manier wordt er de nodige buzz gecreëerd rond een pas verschenen boek en staan er meteen enkele recensies online voor de twijfelende lezer. De formule is eenvoudig: je schrijft je in voor een leesclub van een van de aangeboden boeken en als je geselecteerd wordt, krijg je het boek opgestuurd. Vervolgens houd je je collega’s op de pagina van de leesclub op de hoogte van je progressie in het boek. Ook verschijnen er regelmatig vragen om een discussie te starten rond een bepaald onderwerp. Alle recensies worden door de moderator samengevat in een artikel, et voilà. De meningen over Leah on the Offbeat waren verdeeld: van een ontspannende zomerroman tot een twijfelachtige plottwist, lees hier het volledige verslag.

Simon vs. Leah

Ik las ergens in maart Simon vs. the Homo Sapiens Agenda in het Nederlands en vond het een leuk en ontspannend boek, maar ik ergerde mij mateloos aan het taalgebruik. (Begin ik oud te worden?!) Bij Leah on the Offbeat was dat veel minder het geval. Ik kon de sarcastische ondertoon wel smaken, de verwijzingen naar de popcultuur waren een leuk extraatje en haar gevloek nam ik er ook graag bij. Het storende taalgebruik verdween als sneeuw voor de zon.

In deze roman had ik wel meer problemen met de plot. De ernstige onderwerpen zoals seksualiteit, racisme, armoede en het gezin werden met veel finesse behandeld. Maar, en nu even opletten want dit is een gigantische spoiler, de overkoepelende romantische verhaallijn tussen Leah en Abby komt niet overtuigend over. Het is een te gemakkelijke oplossing van Albertalli om Abby plotsklaps te laten twijfelen aan haar seksualiteit en zo voor een happy ending te zorgen. Ik had liever een platonische maar hechte vriendschap gezien tussen beiden en een nieuwe (geschiktere) liefde voor Leah.

Ondanks mijn twijfels over de verhaallijn zal ik, wanneer er een nieuwe roman in dit ‘universum’ uitkomt, deze hoogstwaarschijnlijk toch lezen: de schrijfstijl van Albertalli leest nu eenmaal heerlijk weg.

Leah on the Offbeat | Becky Albertalli|HarperCollins/Balzer + Bray | ****/*****

Geef een reactie