Fuzzie – Hanna Bervoets

on

Titel: Fuzzie
Auteur: Hanna Bervoets
286 pagina’s
Uitgeverij: Atlas Contact
Taal: Nederlands
***/*****

De Club van Echte Lezers is een initiatief van Atlas Contact om lezers alvast te laten kennismaken met nieuwe titels die bij hun zullen verschijnen. Maandelijks wordt er een nieuwsbrief rondgestuurd waarin je je kan aanmelden voor twee van die titels. In de maand maart heb ik mij aangemeld om de nieuwe roman van Hanna Bervoets te lezen.

Enkele maanden geleden had ik al eens door de voorjaarscatalogus van Atlas Contact gebladerd en Fuzzie was een van de titels die direct bij mij in het oog sprong. Voor ik vertel waar het boek werkelijk over ging, zal ik misschien eerst even vertellen wat ik dacht dat ik te lezen ging krijgen.

Op een ochtend in april ontvangt Maisie een pakketje. Een kartonnen doosje met daarin een klein, wit, pluizig bolletje. Maisie houdt het bolletje even tegen haar wang. ‘Hé jij, ben je daar eindelijk?’ zegt het dan.
Ook op andere plekken in de stad lopen mensen met een bolletje rond.
Een blauw bolletje voor Maisies ex Florence, gegijzeld door haar eigen liefdesverdriet.
Een paars bolletje voor de gepensioneerde Diek, die zijn avonden vult met internetdates.
Een roze bolletje voor de werkloze Stephan, die geen voldoening meer put uit zijn relatie, niet weet wat hij met het leven aan moet.
Allemaal laten ze zich door het bolletje leiden, ze luisteren naar wat het zegt, doen wat het vraagt. Ze houden van het bolletje want het bolletje kent hen, ja, het bolletje begrijpt hen – misschien wel als enige.
Of lijkt dat maar zo?
En waar komt het bolletje eigenlijk vandaan?

Fuzzie is een modern-realistisch sprookje over gemis, genegenheid en de vraag in hoeverre affectie zich laat afdwingen.

Een modern-realistisch sprookje en sprekende pluizige bolletjes deden mij vermoeden dat het eerder om een magisch-realistisch verhaal ging. Met die verwachting begon ik dan ook dit boek te lezen en daardoor was ik misschien ook een beetje teleurgesteld in dit boek.

Fuzzie is de naam van het gekleurde bolletje dat elk personage op een of andere manier in zijn bezit krijgt. Het vertelt regelmatig algemene wijsheden waardoor het aanvoelt alsof het bolletje elk personage door en door kent. Is dit zo? Nee, Fuzzie lijkt het uitvindsel te zijn van Florence, maar echt zeker ben ik daar niet van. Het einde ging nogal snel, maar daarover later meer.

Het verhaal wordt in meerdere perspectieven verteld. Aan het woord zijn zowel Maisi, Florence, Angelica, Stephan, Dieck en het hondje Max. Elk personage heeft zijn eigen persoonlijkheid en natuurlijk zijn er personages die je meer liggen dan andere. Het enige personage waar ik mij mateloos aan ergerde was Stephan. Een werkloze man die in het bezit komt van Fuzzie doordat zijn vrouw, Angelica, een one-night-stand had met Florence. Hij neemt alles wat het bolletje zegt heel letterlijk en voert alles wat het zegt met een zeer grote overgave uit. Hij komt uiteindelijk terecht in een vluchtelingenkamp. Hier gaat het verhaal van dit al niet zo leuke personage een beetje de mist in. Hij heeft een van de meisjes uit het kamp in bescherming genomen en haar aan Fuzzie voorgesteld om haar op te vrolijken. Maar dan gaat het meisje er met Fuzzie vandoor en wordt hij woedend. De verhaallijn wordt nogal vreemd afgesloten en je komt nooit te weten wat er met Stephan gebeurt, in tegenstelling tot de andere personages die wel een ‘happy end’ krijgen.

Over dat einde gesproken. Daar ging het allemaal een beetje te snel voor mij. Zonder het einde te verpesten: sommige puzzelstukjes leken op hun plaats te vallen, maar ik bleef vooral met veel vragen achter.

Dit was mijn eerste kennismaking met het werk van Hanna Bervoets. Er staan prachtige zinnen in deze roman. Vooral in de passages dat Fuzzie aan het woord is, wordt het boek heel filosofisch. Je denkt zelf mee na over de vragen die het bolletje aan zijn eigenaars stelt en vaak zat ik deze passages met een glimlach op mijn gezicht te lezen. Ik kijk er naar uit om meer van haar werk te ontdekken.

“Zo verandert elke klik klik klik het heden in het verleden van de toekomst.”

x Lieselotte

Geef een reactie