Boekenweek 2017

Ik ben mij er nog niet erg lang van bewust dat Vlaanderen en Nederland een Boekenweek organiseren, oeps. Toen een bericht hierover enkele dagen geleden toevallig mijn Facebook passeerde, besloot ik eens op onderzoek uit te gaan: waar, wanneer, wat en hoe lang bestaat dit initiatief al?

Dit jaar vindt de boekenweek plaats van 25 maart (morgen dus) tot en met 2 april. Dit bericht komt dus net op tijd als je, net zoals ik, niets van het bestaan van dit initiatief afwist. Blijkbaar is het dit jaar de vierde keer dat Nederland en Vlaanderen het samen vieren… Of er daarvoor aparte initiatieven waren, vind ik nergens terug op de site. Ik hoop ergens van wel want, hoera boeken! … maar dan heb ik al die jaren natuurlijk veel gemist.

Bij de Boekenweek hoort ook ieder jaar een boekengeschenk. Een voorname auteur uit Vlaanderen of Nederland schrijft een kort en compact verhaal en dit wordt bij de aankoop van boeken (tijdens de Boekenweek, uiteraard) aan de klanten meegegeven. Als een kleine attentie voor de trouwe boekensnuivers onder ons. Van dit kleine geschenkje was ik wel op de hoogte. Meer zelfs, ik heb er een exemplaar van in mijn kast staan. Iets minder op de hoogte was ik dan weer van het overkoepelende thema. Elke Boekenweek heeft een centraal thema en dit komt terug in het verhaal van de auteur van het boekengeschenk. Dit jaar is Verboden vruchten het thema en de Nederlandse auteur Herman Koch schreef ter ere van deze gelegenheid Makkelijk leven en Connie Palmen schreef het boekweekessay, De zonde van de vrouw.

Daarnaast blijken er ook tal van activiteiten in verschillende boekhandels georganiseerd te worden. Zo kan je bijvoorbeeld in Boekhandel BarBóék te Leuven in gesprek gaan met auteur Frank Westerman. Kortom de Boekenweek doet er alles aan om de Nederlandstalige literatuur te promoten. Eens kijken of ik nog ergens een boekenbon heb liggen zodat ik een boekenwinkel kan passeren, grapje, natuurlijk ga ik langs in een boekenwinkel… Met of zonder boekenbon.

Meer info: http://www.boekenweek.be/

x Lieselotte

Geef een reactie