Tot tranen toe

Het boek der tranen || Heather Christle || Vert. Koen Boelens & Helen Zwaan || Atlas Contact

Ook als je alleen bent, beschik je over troostende armen: dan houd je jezelf bijeen.

In Het boek der tranen onderzoekt Heather Christle huilen. Waarom huilen we? Waar zijn onze tranen van gemaakt? Welke betekenis hebben ze? In korte flarden maak je kennis met de geschiedenis van het huilen, de wetenschap erachter, maar ook met de persoonlijke kant van dit verhaal: het verlies van een vriend aan zelfmoord, zwangerschap …⁠

Heather Christle is een poëet en dat merk je vanaf de eerste zin. Ze sleept je mee in haar narratief dat tegelijk ontroert en vervreemdt. Wie aan dit boek begint en denkt een uitgebreide geschiedenis van huilen te krijgen, zit verkeerd. Vanuit persoonlijke (lees)ervaring geeft Christle je brokjes wijsheid mee. Voor meer geschiedenis en wetenschap verwijst ze je door naar de haar gelezen boeken. Hoe meer ik er aan terugdenk, hoe beter ik dit boek vind. Het is anders dan verwacht – geen beknopte geschiedenis van het huilen – maar geeft je iets veel mooiers in de plaats: menselijke emotie in woorden gevat.⁠

Het boek is geen boek voor iedereen, dat voelde ik al na enkele pagina’s. Maar, als je houdt van experimentele non-fictie dan is dit het boek voor jou. Duik erin, laat je verrassen.⁠

Van de stappen die op WikiHow worden genoemd bij het artikel ‘Voorkomen dat je gaat huilen’ is de volgende mijn favoriet: ‘Verwijder de brok uit je keel’. Een chirurgische ingreep uit pure wilskracht. Ik stel me voor dat de brok in mijn hand neerkomt, zoals de speen van een pop.

Geef een reactie