3x raak met deze jeugdromans

Rosie hartje Jack

Waarom is het anders? Is het omdat ik downsyndroom heb? Ik ben niet downsyndroom. Ik ben Rose.

Rosie en Jack zijn heel erg verliefd. Wanneer Jack – na een zoveelste woedeaanval – zijn leerkracht per ongeluk verwondt, wordt hij van school gestuurd. Rosie blijft eenzaam en verdrietig achter. Ze denkt dat Jack haar vergeten is, tot ze ontdekt dat haar moeder en vader kaarten van Jack achterhouden. Met de vondst van de gestolen kaarten heeft ze meteen ook het nieuwe adres van Jack. Ze besluit dan maar zelf op reis te gaan. Maar al snel blijkt dat avontuur niet zo vlot te gaan als Rosie zich had voorgesteld. Zal ze Jack ooit nog terugzien?

Meer van dit alsjeblieft! Rosie geeft je een kijkje in het hoofd van iemand met het syndroom van Down, maar zonder het de volledige focus van het verhaal te maken. Het enige minpunt van dit boek is het middendeel waar Rosie door een pooier wordt ontvoerd. De plotse wending van een feelgoodroman naar een thriller voelde onnatuurlijk aan en was dan ook nog eens veel te langdradig.

Rosie hartje Jack | Mel Darbon | Vert. Merel Leene | Blossom Books

Comedy Queen

“Ik las een tijdje geleden iets op internet. Ik weet natuurlijk niet hoe het voor je moeder was, maar ik moest in elk geval aan haar denken. Er was een jongen die beschreef hoe het voelde als het slecht met hem ging. En het ging verschrikkelijk slecht met hem, hij was zo treurig, zo depressief. Hij wilde niet leven. Hij beschreef dat het voelde alsof hij midden in een auto-ongeluk zat. De hele tijd. Midden in de crash. Hij bedoelde dat als je midden in een crash zit, je dan dus nergens anders aan kunt denken, toch? Je kunt niet denken aan mooie herinneringen die je hebt, alle fijne dingen mensen die er om je heen zijn, at je leuk vindt om te doen, wat je later gaat doen. Je zit alleen maar midden in de crisis. […]”

Sasha wordt twaalf, maar haar moeder zal er niet bij zijn. Zij pleegde enkele maanden geleden zelfmoord nadat ze al jarenlang tegen een zware depressie vocht. Om niet zoals haar mama te worden, besluit ze zichzelf zeven overlevingsregels op te leggen: haar haar afknippen, niet zorgen voor iets wat leeft, geen boeken lezen, alleen kleurige kleren dragen, niet te veel nadenken, geen wandelingen maken en tot slot Comedy Queen worden. Met dat laatste hoopt ze eindelijk nog eens een glimlach op haar vaders gezicht te toveren.

Een prachtige Zweedse jeugdroman over het omgaan met verlies en depressie. Met de nodige humor en lichtheid wordt een zwaar – nog vaak taboe- onderwerp benaderd.

Comedy Queen | Jenny Jägerfeld | Vert. Bernadette Custers | Ploegsma

Onverwacht

Wat als je vriendje een eikel is en je opeens zwanger blijkt te zijn van hem? Het overkomt Veronica Clarke in haar laatste jaar van de middelbare school. Al haar toekomstplannen gaan in rook op bij het zien van de twee roze streepjes op de zwangerschapstest. Maar dan verschijnt haar ex-bff Bailey opeens op de meisjestoiletten en ontdekt haar grote geheim. Niet veel later vertrekken ze op een onvergetelijke roadtrip naar de dichtstbijzijnde abortuskliniek.

Heerlijke roadtrip en ‘coming-of-age’-verhaal waarin alle visies op abortus uitgebreid aan bod komen, maar er niet met de vinger gewezen wordt.

Onverwacht | Jenni Hendriks & Ted Caplan | Vert. Esther Ottens | Gottmer

Geef een reactie