Gelezen in september

on

September was een drukbezette maand én daarbovenop kreeg ik eindelijk Netflix (aiaiai)! Drukke tijden hebben dramatische gevolgen voor mijn lezen, maar desondanks wist ik toch nog vier boeken van de eerste tot de laatste pagina te lezen.

A Portable Shelter – Kirsty Logan (*****)

Dit boek had ik speciaal bewaard om mee te nemen op citytrip naar Amsterdam. Een bundel kortverhalen met een overkoepelend verhaal, magisch realisme, verwijzingen naar sprookjes en legenden… Kortom alles wat ik wil in een verhalenbundel. Het boek was veel te snel uit.

43278509_725980657738400_5058788115326435328_n

De passie volgens G. H. – Clarice Lispector (**)

Een van de Schwob-titels van afgelopen en het moest er eens van komen… ik vond er helemaal niks aan. Het eerste deel kon boeien, maar daarna werd het een langdradige uiteenzetting over een vrouw die een kakkerlak opeet. Sporadisch duikt er een mooie zin en een interessant idee op, maar ik had toch vooral veel moeite om de repetitieve en mijmerende tekst te blijven lezen.

Huis in brand – Kamila Shamsie (****)

Op aanraden van de lokale boekhandelaar las ik Huis in brand. Al was het niet echt aanraden, maar eerder het boek in mijn handen duwen en op een dwingende toon ‘lees ‘ zeggen … maar bon, details. Zonder Ed had ik dit boek waarschijnlijk niet snel opgepakt, maar wauw wat een verhaal. Huis in brand is het beste bewijs dat een eeuwenoud verhaal toch weer brandend actueel kan worden. Op een slimme manier tovert Shamsie het verhaal van Antigone om naar het verhaal van de Pakistaans-Britse Aneeka.

43436609_2248468185440121_3937145818154270720_n

Noord -Sien de Volder (***)

Geen complete teleurstelling, maar nu ook weer niet wat ik er van verwacht had met alle lof die dit boek overal krijgt. Hoewel het woordgebruik en de setting (koude bergen, ergens in het noorden) mij meteen aanspraken, werd ik teleurgesteld door het gebrek aan diepgang bij de personages. De parallel tussen het levensverloop van Sarah en Mary kwam mij net iets te geforceerd over en daardoor verloor het verhaal zijn geloofwaardigheid. Desalniettemin ben ik benieuwd om meer van Sien de Volder te lezen.

Geef een reactie