The Man Booker Prize 2018

Gisteren werd om 00u01 de longlist van The Man Booker Prize 2018 bekend gemaakt. Het publiek werd compleet verrast door de selectie van de jury, alle voorspellingen en lijstjes van de afgelopen weken ten spijt.

Ik schrok even toen ik de lijst gisterenavond op mijn computer opende. Hoewel ik meestal toch enkele titels op de lijst ken, herkende ik dit jaar met veel moeite van één boek de cover (The Water Cure) en van twee andere boeken wist ik vaag het bestaan af (The Mars Room en Normal People). Natuurlijk kwam ik ook meteen artikels tegen waarin de nodige verontwaardiging geuit werd over de afwezigheid van enkele grote namen. Toch vind ik het vooral een verfrissende lijst, die meteen mijn aandacht naar zich toe wist te trekken. (Ik schrijf er zowaar een blogpostje over.) Een verrassende thriller én een baanbrekende Graphic Novel – die ik anders waarschijnlijk nooit had opgemerkt  en nog elf  andere nieuwe boeken om (eventueel) aan mijn Goodreads toe te voegen. Het begint bij mij meteen te kriebelen.

Ik zou nu natuurlijk een lijst van alle boeken kunnen geven, maar dat zou een beetje saai worden. Bovendien kan je het makkelijk zelf even bekijken via  de officiële website: https://themanbookerprize.com/ Ikzelf ben er nog niet helemaal uit welke boeken ik nu precies wil lezen. Of ik doe eens zot en lees de hele lijst… Wat denken jullie?

Misschien om af te sluiten toch een puntje van kritiek. Geografische diversiteit is in deze lijst ver zoek als je bedenkt dat alle landen met Engels als voertaal mogen deelnemen. Laten we hopen dat de jury van volgend jaar kan kiezen uit een nog breder aanbod aan Engelstalige literatuur en dat de lijst zo nog wat diverser kan worden.

Beeld afkomstig van The Man Booker Prize.

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Sandraleest schreef:

    Het lijkt mij juist leuk als je de longlist leest en een short list voorspelling maakt op je blog? Liliane deed dat dit jaar met de Longlist van Woman’s Prize for fiction 2018, ik vond het superleuk om dat te volgen (ken je haar blog?). Ik wil volgend jaar zoveel mogelijk boeken van de longlist van de Libris Literatuurprijs lezen, lijkt mij een enige uitdaging 🙂

Geef een reactie