Vijf sterren voorspellen

Er is een nieuwe “tag” die de ronde doet op Booktube getiteld “Five Star Predictions”. MercysBookishMusings begon met een serie waarin ze probeerde te voorspellen welke boeken zij vijf sterren zou geven. Zo kreeg ze een stapeltje boeken waarvan ze overtuigd was dat als ze in een leesdip zat deze boeken haar er wel zouden bovenop helpen. De enige regel is dat de boeken al in je kast moeten staan. Op die manier kan je er ook voor zorgen dat je misschien wat sneller aan die boeken begint en je TBR-stapel kleiner wordt. Na de eerste teleurstellende ronde heeft ze nu haar tweede stapel al klaarliggen. Ze is echter niet meer de enige die de uitdaging aangaat om te kijken of ze de toekomst kan voorspellen…

Challenge accepted! Hieronder volgt mijn poging tot waarzeggerij. Uiteindelijk heb ik drie uit mijn boekenkast gehaald. Waarom het er zo weinig zijn zal wel snel duidelijk worden. (Ik koos er nogal kanjers uit, maar deze staan echt hoog op mijn ‘ik denk dat ik deze boeken geweldig ga vinden’-lijst.)

  1. Mrs Dalloway – Virginia Woolf
    Vorig jaar las ik A Room of One’s Own en ik was verkocht. Nu wordt het echter tijd om aan de fictie van Virginia Woolf te beginnen en Mrs. Dalloway wordt mijn eerste duik in haar oeuvre. We volgen het leven van Clarissa Dalloway voor een dag. Terwijl zij een feestje voorbereidt, wordt ze overweldigd door herinneringen en mijmert ze over haar verleden. De korte inhoud klinkt alvast veelbelovend en daarnaast denk ik dat vooral de schrijfstijl mij gaat aanspreken. Als ik mij niet vergis schrijft ze namelijk in stream of consciousness wat ik altijd wel weet te appreciëren.
  2. The Name of the Wind – Patrick Rothfuss
    Iets helemaal anders is The Name of the Wind, een fantasyverhaal door de man die zijn fans nog altijd een derde deel schuldig is. Dat ik nog niet aan dit boek begonnen ben, is grotendeels omdat de serie nog niet voltooid is en het er ook op lijkt dat dat nooit gaat gebeuren. Ik heb heel veel positieve recensies gelezen en gehoord over dit boek. Bovendien kwam er onlangs een vriendin langs die mij op het hart drukte dat ik het echt eens moest lezen. Van de inhoud weet ik niet zo veel, maar dat is een bewuste keuze. Ik hoorde magie, school en avontuur en besloot dat ik het moest lezen.
  3. Luitenant-kolonel de Maumort – Roger Martin du Gard
    Dit laatste boek is een klepper van zo’n 1077 pagina’s. Als du Gard mij in een superdun boek als De verdrinking weet mee te sleuren in het verhaal dan kan hij dit zeker ook in dit boek. Ooit won hij de Nobelprijs voor literatuur, maar nu is hij eerder een vergeten schrijver… Jammer genoeg. Dit boek werd uitgegeven in samenwerking met Schwob, een organisatie die vergeten klassiekers (uit alle delen van de wereld) terug aan de man wil brengen. Ik volg nauwlettend op wat zij doen, maar vergeet soms dat ik ook gewoon eens een boek van hen moet lezen. Deze du Gard lijkt mij helemaal wat ik zoek in een boek: dik, historisch, vertaald en geschreven door du Gard.

Ik hoop dat ik binnen enkele maanden kan laten weten of mijn voorspellingen zijn uitgekomen. Om op de hoogte te blijven van mijn leesavonturen kan je in de tussentijd mij natuurlijk ook altijd volgen via Instagram of Goodreads.

Geef een reactie