Vloggen op een woensdagvoormiddag

Dat vloggen is toch echt een vak apart, maar met een beetje oefening hoop ik ooit van die flashy video’s te kunnen maken. In deze vlog neem ik je mee tijdens mijn vrije woensdagvoormiddag. Op het programma staan klusjes in huis afwerken, poezen knuffelen en boeken lezen.

Ik geef in de video ook een kort overzicht van de boeken die ik aan het lezen ben. Dat doe ik hier opnieuw, maar ietsje uitgebreider: zo komen ze zeker op je ‘te lezen-lijstje’ terecht.

Funny Weather – Art in an Emergency | Olivia Laing | Picador

In the age of Trump and Brexit, every crisis is instantly overridden by the next. The turbulent political weather of the twenty-first century generates anxiety and makes it difficult to know how to react. Olivia Laing makes a brilliant, inspiring case for why art matters more than ever, as a force of both resistance and repair. Art, she argues, changes how we see the world. It gives us X-ray vision. It reveals inequalities and offers fertile new ways of living.

Funny Weather brings together a career’s worth of Laing’s writing about art and culture, and their role in our political and emotional lives. She profiles Jean-Michel Basquiat and Georgia O’Keeffe, interviews Hilary Mantel and Ali Smith, writes love letters to David Bowie and Wolfgang Tillmans, and explores loneliness and technology, women and alcohol, sex and the body. With characteristic originality and compassion, Funny Weather celebrates art as an antidote to a terrifying political moment.

Deze prachtige roze uitgave herbergt de essays van Olivia Laing over kunst en cultuur. Het is een boek dat ik bewust niet in een ruk wil uitlezen. Ik duik er af en toe in voor een essay, laat dat essay dan even op me inwerken en wanneer ik er klaar voor ben duik ik weer in het volgende. Je gaat dit boek dus nog even zien passeren.

De klassieke wereld in 100 woorden | Clive Gifford | Ill. Gosia Herba | Vert. Imme Dros | Querido

Van Cleopatra tot Hadrianus, van mummies tot toga’s en van Plato tot Hannibal: er is zoveel dat de klassieke wereld spannend maakt. En de wereld van Toetankhamon, Archimedes en Caesar is dichterbij dan je zou denken: de piramides zijn nog steeds te bewonderen, de Olympische Spelen zijn populairder dan ooit en democratie vinden we nog altijd belangrijk.

100 namen en begrippen uit de klassieke wereld worden elk beschreven in 100 woorden. Sla dit boek open en een wonderbaarlijke wereld komt weer tot leven.

Een supermooi geïllustreerd weetjesboek dat mijn liefde voor de klassieke wereld weer helemaal doet opflakkeren.

Het oude land | Dörte Hansen | Vert. Lucienne Pruijs | Harper Collins

Al bijna haar hele leven woont Vera in een oude boerderij nabij Hamburg en toch voelt ze zich er niet thuis. Als kind ontvluchtte ze met haar moeder het oorlogsgeweld in Oost Pruisen, en ze blijft een vluchteling die nooit echt is aangekomen. Vera erft het grote koude huis, maar het lijkt niet van haar te willen zijn en ze laat het verkommeren. Tot op een dag weer twee vluchtelingen voor de deur staan: Vera’s nicht Anne met haar zoontje. Anne is gevlucht uit Hamburg, waar ambitieuze ouders hun kinderen als prijsbokalen door de straten dragen, en waar haar man van een ander houdt. De trotse eenzaamheid van beide vrouwen wordt door het dorp gerespecteerd. En dat Vera en Anne meer gemeen hebben dan ze denken, wordt duidelijk als ze schoorvoetend beginnen met het opknappen van het weerbarstige huis.

Het oude land

Het oude land is verplichte lectuur voor mij, want volgende week woensdag bespreken we het met de boekenclub van de bibliotheek. Ik ga eerlijk zijn: ik heb het een beetje uitgesteld omdat ik dacht dat het een nogal stoffig en saai boek ging zijn. Maar na het lezen van de eerste 40 pagina’s was ik overtuigd van het tegendeel. Het boek verhaalt over meerdere generaties van een familie, familiegeheimen en vetes, platteland vs stad … En dat allemaal met de nodige somberheid, maar ook met een portie humor.

5 ingrediënten vegan | Katy Beskow | Foto’s Luke Albert | Vert.Linda Beukers | Becht

Veganistisch koken ingewikkeld en tijdrovend? Welnee! In 5 ingrediënten vegan laat Katy Beskow zien hoe je met slechts vijf ingrediënten een heerlijke plantaardige maaltijd in elkaar zet. Met 100 veelzijdige recepten van ontbijtjes tot lunchgerechten, van soepen tot sauzen en van diners tot desserts, zit er voor elk moment wel iets lekkers bij. Wat dacht je van een bloemkool-mangosalade, een pasta met romige champignons gemarineerd in witte wijn of een enchilada met zoete aardappel? Met een zelfgemaakt watermeloenijsje toe? Simpel, snel, lekker en allemaal hartstikke gezond!

Ons favoriete kookboek van dit moment! Ik heb er al twee receptjes uit klaargemaakt en ze waren allebei een voltreffer: supersnel, supergemakkelljk en superlekker.

Geef een reactie