#nonfictionnovember

Tegenwoordig zijn er elke maand wel uitdagingen, marathons of andere hashtags waar je als boekenliefhebber aan kan deelnemen. Ik, doorzetter als ik altijd al geweest ben, haak meestal na twee dagen af. Wat ik lees is afhankelijk van mijn stemming en als die opeens verandert, heeft het geen zin om mezelf te dwingen een bepaald boek te lezen omdat dat moet voor de “challenge”. Lezen mag geen opgave worden, zo simpel is het. Waarom ik dan toch weer besluit mee te doen aan #nonfictionnovember? Het is een initiatief om lezers aan te moedigen af en toe ook eens iets anders dan een roman ter hand te nemen. En geloof mij, ik kan wel wat aanmoediging gebruiken. Kwestie van het haalbaar en aangenaam te houden, pak ik deze uitdaging wel anders aan dan de gemiddelde deelnemer.

De meeste participanten lezen enkel en alleen non-fictie in november, maar daar heb ik absoluut geen zin in. Ik moet op tijd en stond mijn tanden in een goede roman kunnen zetten. (Dat van dat bijten in boeken is natuurlijk niet letterlijk bedoeld.) Torenhoge TBR-stapels of andere zotte ideeën als ‘al mijn non-fictieboeken uit mijn kast uitlezen’? Nee, bedankt. Zo komt deze uitdaging onvermijdelijk in het rijtje #missionfailed terecht. Wat wel gepland staat, is eindelijk die twee non-fictieboeken (die al drie maanden stof vergaren op mijn nachttafel) uit te lezen.

Waar je naar moet luisteren in muziek? – Aaron Copland
Een niet al te dik boek waarin de Amerikaanse componist Aaron Copland je de belangrijkste bouwstenen van de muziek op een eenvoudige manier uitlegt. Zijn grootste tip is echter om ook naar die muziek te luisteren. Anders zal je het nooit volledig begrijpen. Ik lees dit boek eerder als een opfrisser en voor het (her)ontdekken van muziekstukken.

23377153_1905921299425755_241069350_o

What If?: Serious Scientific Answers to Absurd Hypothetical Question – Randall Munroe
Randall Munroe is vooral bekend van zijn blog xkcd. In dit boek worden verschillende antwoorden op vreemde lezersvragen gebundeld. Bram heeft enorm van dit boek genoten… ik wat minder. Ik heb geen wetenschappelijke achtergrond en moet mijn hoofd er dus heel goed bijhouden, wil ik ook maar enigszins begrijpen waar Munroe over schrijft. Daarom duurt het iets langer voor mij om dit boek uit te lezen.

Eind november zullen jullie te weten komen of het mij gelukt is om #nonfictionnovember tot een goed einde te brengen.

2 reacties Voeg uw reactie toe

Geef een reactie