Lusophonia

Nietsvermoeden scrolde ik door mijn social media toen ik plots het woord lusofonie zag staan. Mijn onstilbare nieuwsgierigheid moest gestild worden en ik ging op ontdekkingstocht naar de betekenis en geschiedenis van dit woord.

Lusofonie: wat is dat?

Lusofonie is geen ziekte, maar wel een verzamelnaam voor alle Portugeessprekende landen. Daarbij denk je misschien eerst vooral aan landen als Portugal en Brazilië, maar ook Mozambique en Oost-Timor behoren bijvoorbeeld tot de lusofone landen. De lijst met Portugeessprekende landen is samengesteld uit Portugal en landen die Portugese koloniën geweest zijn.

Lees eens een Portugese schrijfster

Misschien denk je bij lusofone literatuur meteen aan Fernando Pessoa of José Saramago, maar ik denk onmiddellijk aan Ana Pessoa.

Ana Pessoa is de auteur van Mary John: een heerlijke coming-of-age roman met een mix van beeld en tekst. Het boek is geschreven als één lange brief van Mary John aan haar jeugdliefde Júlio.

Wil je meer weten over deze jeugdroman? In 2021 ging ik in gesprek met Finne Anthonissen, vertaler van Mary John. Je kan de video hier bekijken.

Streepje muziek

Lusofone muziek is muziek gezongen in het Portugees. Het wordt niet gebruikt als verzamelterm voor de muziek uit alle Portugeessprekende landen omdat de culturele verschillen tussen de landen zo groot zijn dat er geen algemene muziekkarakteristieken op te plakken zijn.

Ik koos voor een streepje fado met Fado do Ciúme gezongen door Amália Rodrigues, de ‘Koningin van Fado’.

Geef een reactie