Site pictogram Acta Fabula Est

Zo houd je moed in een tijd van verdeeldheid

Processed with VSCO with a6 preset

“Wij bestaan uit verhalen – de verhalen die al gebeurd zijn, de verhalen die op dit moment nog plaatsvinden en de verhalen die puur in onze verbeelding vorm krijgen, door woorden, beelden, dromen en een eindeloze verwondering over de wereld om ons heen en hoe alles werkt.”

Elif Shafak

De Turks-Britse auteur Elif Shafak werd geboren in Frankrijk, woonde tijdens haar jeugd in Spanje, Jordanië en Turkije en is momenteel woonachtig in Groot-Brittanië. Ze is een van Turkijes meest gerenommeerde en tegelijkertijd controversiële auteurs. Controversieel? Niet zozeer de bevolking, maar wel de Turkse regering heeft soms problemen met de thema’s die ze in haar romans aansnijdt.

Enkele jaren geleden las ik De stad aan de rand van de hemel, genoot ervan en las daarna om een of andere bizarre reden niets meer van haar. Iets waar hopelijk binnenkort verandering in komt. Dit jaar verscheen ze onverwacht terug op mijn radar, want:

Shafak is dit jaar te gast op verschillende festivals vanwege haar nieuwste roman 10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld – het hoofdpersonage zorgde ook weer voor een klein relletje in Turkije, maar dat geheel terzijde. Dankzij corona (ik weet het, die twee woorden samen, raar) kon je vele festivals en interviews online bekijken. En zo keek ik 5 maanden geleden dankzij BorderKitchen naar een bijzonder interview met deze straffe madam.

Het interview gaf veel stof tot nadenken en de ideeën over de wereld, het belang van fictie … die slechts kort aan bod konden komen, echoën nu verder in haar korte essay Zo houd je moed in een tijd van verdeeldheid. Een klein boek van nog geen 100 pagina’s waarin ze oproept om niet te wanhopen en vooral te luisteren naar de ander. Ongetwijfeld is het een mooie aanvulling op haar werk voor de fans en voor andere lezers – zoals ik – biedt het een boeiende kijk op het huidige politieke klimaat.

Ik nam alvast deze drie inzichten mee:

Ga op zoek naar de ander

De huidige pandemie zorgt voor een betekeniscrisis

Shafak over het mentale welzijn in de wereld

We moeten individuele en collectieve woede omzetten in een positieve kracht

Analyseer, begrijp en overdenk waar negatieve emoties vandaan komen, laat ze onbevooroordeeld toe, maar houd ook in de gaten wanneer ze repetitief, restrictief, ritualistisch en destructief worden.

Elif Shafak

Zo houd je moed in een tijd van verdeeldheid || Elif Shafak || Vert. Manon Smits || Uitgeverij Nieuw Amsterdam & Mythras Books || Recensie-exemplaar

Mobiele versie afsluiten