Before the coffee gets cold

Vanochtend las ik dit kleine, maar fijne boek van de Japanse auteur Toshikazu Kawaguchi uit. Na de enthousiaste reactie van Emma (@drinkbymyshelf ), raakte ik geïntrigeerd door dit verhaal over tijdreizen in een geheimzinnig Japans café.

Het was niet alleen de glinstering in de kaft die mij overtuigde om dit boek te kopen, maar vooral de originele insteek. Ga naar het tijdloze Funiculi Funicula, bestel een koffie en reis door de tijd. Al blijkt snel dat het allemaal niet zo simpel is, al dat tijdreizen. De belangrijkste regel is dat je de koffie moet drinken voor hij koud is om terug naar het heden te keren, maar dan is nog maar het tipje van de sluier.

Kopie van Kopie van Alina Ibragimova - Cédric Tiberghien (1)

In dit boek ga je 4 keer op reis door de tijd in 4 afzonderlijke verhalen, die samen ook weer een verhaal vormen. Personages komen terug en gebeurtenissen uit het ene verhaal vinden hun repercussie in een van de volgende verhalen.De vaste set van 7 personages zorgt ervoor dat het nooit verwarrend wordt en het is leuk om ze in elkaars verhaal te zien opduiken.

Dat de auteur normaal toneelstukken schrijft en dat dit boek zelf ook gebaseerd is op een toneelstuk is meteen duidelijk. De kleinste reactie en actie van de personages worden tot in de puntjes beschreven. Veel tell en weinig show, maar dat kan dit boek best hebben.

Het mooie aan Before the coffee gets cold is de boodschap die het wil meegeven. Ieder heeft zijn eigen reden om terug te willen keren naar het verleden of een reis naar de toekomst te maken: de vrouw die terugkeert naar het moment dat haar vriend de relatie beëindigt, de vrouw wiens man zich niet langer kan herinneren wie ze is, de vrouw die haar zus nog een laatste keer wil zien en tot slot de vrouw die haar dochter graag een keer in de ogen wil kijken. Stuk voor stuk weten ze dat hun reis in de tijd niets aan de huidige situatie zal veranderen, maar toch zetten ze door en komen ze veranderd terug. Klaar voor de start van hun verdere leven.

Een ontroerend boek voor een regenachtige herfstdag.

Before the coffee gets cold – Toshikazu Kawaguchi ⭐️⭐️⭐️⭐️

Geef een reactie