Klassieker in een modern jasje

Onlangs verscheen er een nieuwe vertaling van de Engelstalige klassieker The Secret Garden in het Nederlands (De geheime tuin). Als kind keek ik urenlang gebiologeerd naar mijn video van De kleine prinses, die andere klassieker van auteur Frances Hodgson Burnett. Toen ik via De Grote Vriendelijke Podcast vernam dat er een nieuwe vertaling verschenen was – die Engelse tekst schrikt mij toch een beetje af – zette ik die meteen op mijn leeslijst.

Wanneer haar ouders door een epidemie in India om het leven komen, verhuist de nogal ziekelijke en vervelende Mary naar het landgoed van haar onbekende oom. Eenmaal op het landgoed aangekomen, ontdekt ze het bestaan van een geheime tuin en hoort ze gehuil in het midden van de nacht. In haar zoektocht de mysteriën van het landhuis te ontrafelen, ontdekt ze wat het is om vrienden te hebben. Langzaam transformeert ze van een nukkig kind in een speels meisje.

Mary bleef naar de sleutel staan kijken. Ze draaide hem om en om in haar handen en vroeg zich af wat ze zou doen. Ze zou met die sleutel, als hij tenminste paste en als ze hem kon vinden, de poort openmaken van de geheimzinnige gesloten tuin, en dan zou ze weten hoe hij eruit zag en hoe die oude rozenstruiken erbij stonden.

Wat een ontzettend mooi boek en wat een prachtige vertaling van Imme Dros. Het boek is ontzettend vlot vertaald en het verhaal leest dan ook heel gemakkelijk: belangrijk voor kinderen die afgeschrikt worden door pagina’s vol tekst.
Door de gelaagdheid in het verhaal zullen niet alleen de jonge lezers, maar ook de iets oudere van deze leeservaring kunnen genieten. Zo levert Burnett met dit boek heel wat commentaar op de manier waarop zieke kinderen in haar tijd behandeld werden, maar is het tegelijkertijd allemaal een groot avontuur van een stel (aan het begin) verwende kinderen. Zelf heb ik het boek al aangeraden aan liefhebbers van Lampje, omdat ik een beetje datzelfde gezellige gevoel kreeg bij het lezen van dit verhaal.

Ik merk dat ik de laatste tijd steeds vaker naar kinderboeken grijp. Geef die boeken als volwassene zeker ook een kans: er zitten echt pareltjes tussen.

De geheime tuin | Frances Hodgson Burnett | Vertaald door Imme Dros | Uitgeverij Leopold | ⭐️⭐️⭐️⭐️

Bedankt Standaard Uitgeverij/Uitgeverij Leopold voor het recensie-exemplaar!

Geef een reactie