Tips voor een bezoekje aan Stockholm!

67180114_357921151567455_5229628853365768192_n

Het originele idee was een kaart met enkel de leuke boekenplekjes. Maar toen Bram eenmaal aan het werk was, werd het meer een kaart met allerlei leuke plekjes.

Stadsbibliothek

Deze keer zijn we er niet geraakt, maar de stadsbibliotheek van Stockholm is een absolute must-see voor elke boekenliefhebber. Voor de Disneyliefhebbers: je waant je meteen Belle in de bibliotheek van het Beest.

Hedengrens

Een superleuke boekenwinkel met een enorm grote collectie. Je kan er zowel Zweedse als Engelstalige boeken kopen. Fictie, non-fictie, kinderliteratuur, noem maar op. In de Hedengrens hebben ze sowieso een boek waarvan je niet wist dat je ernaar op zoek was.

Stadshuset

Het stadhuis van Stockholm is zowel vanbinnen als vanbuiten enorm indrukwekkend.  Het is ook hier dat de Nobelprijzen uitgedeeld worden! Na je bezoekje aan de binnenkoer kom je via een klein tuintje meteen aan het water terecht. Ideaal om even te relaxen en van het uitzicht op de stad te genieten.

Nationalmuseum

Na een lange renovatie konden we voor de eerste keer het Nationalmuseum bezoeken. Allereerst een prachtig gebouw met een beeldentuin en gezellig winkeltje op het gelijkvloers. Het grootste deel van de collectie is gratis te bezichtigen. Die collectie bestaat uit zowat alle kunstvormen die je je kan voorstellen. Wat ontzettend leuk is aan de Zweedse musea is dat ze aandacht hebben voor vrouwelijke kunstenaars: ze hangen gewoon doorheen heel het museum, er wordt niet enkel een aparte ruimte voor enkele kunstwerken voorzien.

Moderna Museet

Als we in Stockholm zijn moet ik naar het Moderna Museet. De vaste collectie is gratis te bezichtigen, al waren er toch ook daar weer heel wat nieuwe werken te bewonderen. Geniet ook vooral van de prachtige museumshop en de voortuin. Die is namelijk gedecoreerd met kunstwerken van Niki de Saint Phalle.

Söderbokhandeln Hansson & Bruce

Mijn lievelingsboekenwinkel met een superlieve boekhandelaar voor wie ik altijd mijn drie beste woordjes Zweeds bovenhaal. Van onder tot boven is de winkel gevuld met Engelstalige en Zweedse boeken. Je kan hier gerust even ronddwalen of je vraagt gewoon wat tips aan de boekhandelaar.

NOFO Hotel

Ons hotel! Zoals ik in de vorige post al schreef: een aanrader. Met een overheerlijk ontbijtbuffet waar je als veggie of vegan ook zeker heel wat lekkers tussen kan vinden. ‘s Avonds kan je in de wijnbar vertoeven en nog een lekker hapje eten op het binnenplein of in de lounge.

Konst-ig

Een eerste bezoekje aan deze kunstboekenwinkel. Heel wat pareltjes te ontdekken, maar het grootste deel van de collectie is wel in het Zweeds.

English Bookshop

Als laatste tip: een kleine maar fijne boekenwinkel die 1 of 2 jaar geleden ook nog eens met de Bookshop of the Year prijs aan de haal ging. Er worden ook tal van auteursavonden georganiseerd, met een beetje geluk kan je tijdens je verblijf misschien een van je favoriete schrijvers aan het werk zien.

Varsågod!

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. evi colson schreef:

    Wat een leuke tips! Ik ben zelf nog nooit in Stockholm geweest, maar een bezoekje staat wel hoog op mijn to-do list. Vooral de boekenwinkeltjes en de Belle-en-het-beest-bib lijken me echt fantastisch om te zien.

    https://smalltownscribbles.blogspot.com

Geef een reactie