2x Adichie

on

Een bezoekje aan de lokale bib is altijd de moeite waard, ook al ben je een fervent boekenkoper. Soms zijn er van die boeken die zo klein zijn dat je je afvraagt of je daar echt die tien euro aan wil uitgeven, maar je wil ze natuurlijk wel lezen. Op die momenten biedt de bib altijd soelaas.

Zo verging het mij ook weer afgelopen woensdag. Ik kreeg een mail dat ik een prachtige boete had bijeengesprokkeld en of ik toch niet dringend mijn boeken eens kon terugbrengen. Sorry, bib! Mijn goede voornemen om GEEN boeken mee te nemen, sloeg ik na ongeveer 2 minuten aanwezigheid al in de wind.

Ik had namelijk ontdekt dat er  twee boeken van Chimamande Ngozi Adichie in de – laten we eerlijk zijn – niet zo toegankelijke gang van de sociale wetenschappen aanwezig zijn. De twee kleine non-fictieboeken over het feminisme van deze Nigeriaanse schrijfster staan al een tijdje op mijn lijstje, maar als ik de boeken tegenkom in de winkel twijfel ik altijd over de aankoop. Dat probleem is nu dus van de baan.

Ik ben  er onmiddellijk in beginnen lezen en in een paar uur had ik beide boeken uit. De twee boeken zijn een eenvoudige, duidelijk geformuleerde introductie in wat hedendaags feminisme betekent en hoe je zelf je in actie kan komen. Met haar scherpzinnige en humoristische stijl maakt Adichie duidelijk dat genderongelijkheid nog lang niet passé is. Een aanrader als eerste introductie tot het feminisme en een smaakmaker voor Adichies verdere oeuvre.

We moeten allemaal feminist zijn | De Bezige Bij | 64 pagina’s | Vertaler: Hien Montijn | ****/*****

Lieve Ijeawele, of een feminisisch manifest in vijftien voorstellen| De Bezige Bij | 85 pagina’s | Vertaler: Hien Montijn | ****/*****

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie