Schwob ambassadeur in 2018

De beste onbekende boeken uit de wereldliteratuur.

Vorige week maakte ik op mijn Facebookpagina menig lezer al  nieuwsgierig naar de blogpost van deze week. De aandachtige lezers onder jullie hebben toen de naam Schwob misschien al opgemerkt. Vandaag mag ik dus met veel plezier aankondigen dat ik in 2018 Schwob ambassadeur zal zijn. Hè, wat is Schwob? Hoezo ambassadeur? Wel…

24837282_376908802733197_7742685687834327393_o
Vandaag naar de boekenwinkel geweest om deze twee prachtige boeken te kopen. Deze twee titels hebben alles te maken met de blogpost van volgende week dinsdag.  Uitgeverij Cossee, Uitgeverij Jurgen Maas, Schwob

Schwob

Schwob is een initiatief, ondersteund door het Nederlands Letterenfonds, om ongekende (vaak buitenlandse) klassiekers tot bij het grote publiek te brengen. Of zoals ze het zelf zo mooi zeggen:

‘Een Nederlandse site die onzichtbare literatuur gestalte geeft.’

Sinds een avond, een tweetal jaren geleden, in Boekarest houd ik hun pagina nauwlettend in de gaten om ‘nieuwe’ boeken te ontdekken. Hoe gaat dit precies in zijn werk? Ieder jaar brengt Schwob een lijst van een tiental actieboeken uit, gepubliceerd bij verschillende uitgeverijen. Wat deze actieboeken gemeen hebben, is dat het literaire pareltjes zijn maar helaas ook vergeten. Hoewel er niets mis is met de oude aanpak, pakt Schwob het dit jaar anders aan. Elk jaar slechts tien boeken in de kijker zetten, vonden ze namelijk wat weinig. Vanaf nu worden er per seizoen een vier- tot vijftal boeken uitgekozen en in de schijnwerpers gezet.

marcel.pngschwob_logo

Ambassadeur

25346418_1953397691344782_138294634_o

Wat wordt nu mijn rol? Mijn liefde voor dit initiatief is niet onopgemerkt gebleven en enkele weken geleden werd ik door een van de medewerkers gecontacteerd of ik zin had om met hen samen te werken. (Ik zei dus ja.) Schwob geniet in België jammer genoeg niet zoveel bekendheid en daar moet verandering in komen. Ik ben nog druk bezig om leuke ideeën uit te werken, maar wat ik zeker al wil beloven zijn recensies van Schwob actieboeken (Hotel Moederland en Rolien & Ralien komen er binnenkort aan) en in januari zal ik de #Schwobchallenge lanceren (12 opdrachten, 12 boeken en hopelijk veel diversiteit). Ik kijk al uit naar volgend jaar!

Meer info: http://nl.schwob-books.eu/

Geef een reactie