De Kraaien – Leigh Bardugo

List en Leugen
535 pagina’s
Uitgeverij: Blossom Books
Taal: Nederlands
Vertaald door Merel Leene
****/*****

Kraai en Koninkrijk
616 pagina’s
Uitgeverij: Blossom Books
Taal: Nederlands
Vertaald door Merel Leene
****/*****

Afgelopen weekend heb ik het even wat rustiger aangedaan en gisteren was het een beetje druk. Vandaar dat nu pas de recensie van De Kraaien verschijnt, want wie mij volgt op Goodreads had al gezien dat ik 1 juni beide boeken uitgelezen had. Een snel uitgelezen boek betekent niet noodzakelijk een goed boek, maar in dit geval was het wel zo.

De duologie gaat over een bende van zes personages elk met een geheel eigen identiteit en dat kan soms wel eens botsen. In het eerste boek moeten ze à la Ocean’s Eleven inbreken in een zwaar beveiligd fort om een gevangene te redden. Een missie die onhaalbaar is, maar natuurlijk krijgen de zes vrienden het wel klaargespeeld (kleine spoiler, maar niet heus. Anders was er toch geen tweede boek?). In het tweede boek blijkt de gevangene waardevol, de opdrachtgever een bedrieger en komen ze ongelofelijk in de problemen.

Ik was al snel gehecht aan alle hoofdpersonages Kas, Jesper, Wylan, Inej, Nina en Matthias. Sommige van hen met bovennatuurlijke gaven andere gewoon met veel vechtlust en een innemende persoonlijkheid. Ik was heel blij toen bleek dat er zich geen driehoeksrelatie tussen de hoofdpersonages ontwikkelde, maar misschien was het wel een beetje té dat ze allemaal een relatie kregen met iemand uit de groep (wie met wie laat ik in het midden).

De magie in deze wereld bouwde verder op de vorige trilogie van Leigh Bardugo, De Grisha. Het was desondanks niet nodig om deze boeken gelezen te hebben om het verhaal en de magie te begrijpen. Ik was totaal niet bekend met de Grisha of hun magie, maar het werd in het boek nog een kort uitgelegd waardoor ik helemaal mee was. Daarnaast was het ook niet moeilijk om alle personages te onthouden. Ieder hoofdstuk werd door een van de zes hoofdpersonages verteld, geen probleem en ik vond elk perspectief ook even leuk om te lezen. Daarnaast zag ik achteraan nog een hele lijst met nevenpersonages en de schrik sloeg mij even om het hart. Zou ik die wel allemaal uit elkaar kunnen houden. Paniek bleek absoluut niet nodig, ik kon altijd perfect volgen wie wie was.

Nu is er natuurlijk de drang naar meer fantasy en meer YA. Tips zijn dan ook altijd welkom!

x Lieselotte

Geef een reactie