Onland – Arnaldur Indridason

on

Titel: Onland
Auteur: Arnaldur Indridason
253 pagina’s
Uitgeverij: Uitgeverij Q
Taal: Nederlands
Vertaald door Adriaan Faber
*****/*****

Het is mij alvast gelukt om een boek uit mijn TBR voor mei te lezen: Onland. En meteen was dit boek ook een enorm succes zoals je kan zien aan de 5 sterren die ik het boek gegeven heb. Ik kreeg dit boek onlangs cadeau van mijn vader, een fervente misdaadboekenfan, en hij wilde mij ook overtuigen van zijn favoriete genre. Eerlijkheidshalve ik zag dat niet direct zo zitten. Ik lees meestal literaire fictie en de misdaadromans die ik al gelezen heb, kan ik op een hand tellen. Tijdens mijn laatste bezoek kreeg ik echter Onland in mijn handen geduwd met de woorden “LEES DIT”.

Allemaal goed en wel zo een populaire Ijslandse misdaadauteur die blijkbaar journalist, filmrecensent en historicus is… maar kan hij ook schrijven? Wel, het antwoord is overduidelijk “Ja!”. Ik heb de laatste paar maanden niet meer zo snel een boek uitgelezen als dit, maar waarom? Wat maakte dit boek zo goed voor mij?

Misschien moet ik eerst vertellen dat ik iedere vrijdagavond ontzettend kan genieten van misdaadseries: Endeavour, Midsomer Murders … You name it en ik heb er waarschijnlijk wel eens naar gekeken. Waarom het dus zo lang heeft geduurd voor ik van dit fenomeen in boekvorm ging genieten, is voor mij een raadsel. Wat mij direct aantrok in dit boek is dat het traag gaat. Geen actiescène na actiescène, maar ontwikkeling van de personages. Meer diepgang zorgt onmiddellijk voor meer leesgenot bij mij.

Daarnaast is Onland een boek in een serie over de detective Erlendur. Een ietwat idealistische detective met een zwaar verleden staat centraal. Yes, please! Dit is een prequel van de oorspronkelijke serie, maar het stoort totaal niet dat ik nog geen enkel ander boek uit de serie gelezen heb. Wat de misdaden in het boek betreft, kon ik het enorm appreciëren dat er twee misdrijven tegelijkertijd onderzocht worden. Met als link het legerkamp, Kamp Knox waarnaar de oorspronkelijke titel verwijst. Een misdrijf speelt zich af in het heden en het andere in het verleden. Ik was vooral geïnteresseerd in die misdaad uit het verleden en de manier waarop er over geschreven werd, deed mij sterk denken aan de serie Cold Case. Een serie die ik vorige zomer zowat dagelijks keek.

Voor de rest ga ik echter niet te veel bespreken, maar raad ik jullie gewoon aan het boek ter hand te nemen en te lezen. Geloof mij, jullie gaan er geen spijt van hebben. Want naast misdaad, sterke personages en een goed plot leer je ook nog heel wat bij over de geschiedenis en cultuur van Ijsland. En goed nieuws voor jullie en voor mij, naast dit boek zijn er nog 15 andere in dezelfde reeks. Je zwembadlectuur is bij deze al gekozen.

Onland – Arnaldur Indridason

IJsland, 1979. In een meer bij de krachtcentrale op Reykjanes ontdekt een vrouw een verminkt lichaam. Er zijn aanwijzingen dat de dode iets te maken heeft gehad met de militaire basis op de Miðnesheiði. Daar stelt men echter geen prijs op samenwerking met de IJslandse politie. Erlendur en zijn mentor Marion Briem proberen via allerlei omwegen informatie te verzamelen. Erlendurs aandacht wordt bovendien in beslag genomen door een andere zaak: die van een meisje uit Reykjavík, dat ongeveer vijfentwintig jaar eerder spoorloos is verdwenen.

x Lieselotte

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie